پرخوری عصبی چیست؟
اگر پرخوری عصبی (stress-eating) مشکل شماست و اگر غذا تنها راه حل استرس شماست، تنها نیستید! روی آوردن به یک میان وعده یا وعده غذایی مورد علاقه برای رفع نیازهای عاطفی، کاهش اضطراب و دور کردن استرس یک عمل رایج است.
پرخوری عصبی چیست؟
پرخوری عصبی با عنوان «غذا خوردن احساسی» (emotional eating) نیز شناخته میشود و شامل استفاده از غذا به عنوان مکانیسم مقابله برای کمک به داشتن احساس بهتر است. به طور معمول، این عارضه هیچ ربطی به گرسنگی جسمی ندارد و همه چیز مربوط به تسکین یا سرکوب احساسات و موقعیتهای ناراحت کننده است.
اگر از غذا به عنوان راهی برای مدیریت استرس استفاده میکنید، ممکن است از خود بپرسید: چرا وقتی استرس دارم میخواهم غذا بخورم؟ چگونه میتوانم پرخوری عصبی را متوقف کنم؟ برای کاهش استرس به جای غذا خوردن چه کنم؟
ما در این مقاله به شما کمک میکنیم که این مشکل را حل کنید و به اعصاب خود مسلط شوید.
علت پرخوری عصبی: چرا وقتی استرس دارم میخواهم غذا بخورم؟
احساس اضطراب، نگرانی و استرس ترکیب خوبی نیستند، به خصوص زمانی که غذای مورد علاقه شما در نزدیکی شما باشد. وقتی برای ارضای یک نیاز عاطفی غذا میخورید، تسکین این احساس اغلب موقتی است.
علت پرخوری عصبی از دیدگاه فیزیولوژیکی، استرس است. استرس باعث میشود که غدد فوق کلیوی هورمونی به نام کورتیزول ترشح کنند. هنگامی که این اتفاق میافتد، ممکن است متوجه افزایش اشتها و تمایل به خوردن غذاهای شیرین، شور یا چرب شوید.
با این حال، این میل به غذا خوردن به دلیل معده خالی نیست. در عوض، این مغز شماست که به شما میگوید غذا بخورید تا بتوانید برای یک موقعیت بالقوه مضر آماده شوید. به طور معمول، استرس فروکش میکند و سطح کورتیزول به حالت عادی باز میگردد.
متأسفانه، بمباران شدن با عوامل استرسزای روزانه و پیدا نکردن راههایی برای مدیریت آنها میتواند منجر به سطوح بالای کورتیزول و پرخوری عصبی شود. یک مطالعه قدیمی که در سال 2001 بر روی 59 زن سالم انجام شد، نشان داد که یک پاسخ روانی فیزیولوژیکی به استرس ممکن است بر رفتار خوردن تأثیر بگذارد و منجر به افزایش وزن شود.
سریعترین راه برای درمان پرخوری عصبی
پایان دادن به این نوع پرخوری ممکن است کار دشواری به نظر برسد. به همین دلیل منطقی است که با این عادت قدم به قدم کنار بیایید. دکتر تغذیه، دکتر روانشناسی و متخصصینی از این قبیل میتوانند شما را در این کار یاری کنند.
در سه راه اول سریع ترین روشهای جلوگیری از پرخوری در زمان استرس به شما یاد میدهیم:
1. عوامل استرس زا را بشناسید.
آیا از محرکهای پرخوری عصبی خود آگاه هستید؟ شناخت عوامل استرسزا که باعث میشود شما به سمت غذا بروید اولین گام برای توقف این عارضه است.
این کار با چک کردن رفتارهایتان شروع میشود. قبل از رفتن به آشپزخانه، از خود بپرسید که آیا به دلیل گرسنگی میخواهید غذا بخورید یا این پاسخ به چیز دیگری است.
هر بار که این اتفاق میافتد، مشخص کنید که به چه چیزی پاسخ میدهید و آن را یادداشت کنید. این میتواند به شما کمک کند تعیین کنید که کدام موقعیتها باعث بروز پر خوری در شرایط استرس میشود.
2. غذاهای محرک را از آشپزخانه خارج کنید.
اکثر مردم میتوانند غذاهایی را که در پاسخ به استرس به سمت آنها میروند نام ببرند. پس از شناسایی عوامل استرسزا، گام بعدی حذف غذاهایی است که شما در شرایط اضطراب به سمت آنها میروید؛ به خصوص اگر قند زیادی داشته باشند، فرآوری شده باشند یا چربی بالایی داشته باشند.
این مواد غذایی را پس از شناسای با گزینههای مغذیتری جایگزین کنید که میتوانند به مهار گرسنگی در زمانی که احساس استرس میکنید کمک کنند.