انواع آبسه
انواع آبسه
آبسه دندان معمولا به دو صورت ایجاد می شود: آبسه پریودنتال (آبسه لثه) و آبسه پری اپیکال (آبسه ریشه دندان) که در ادامه به توضیح هر یک از آنها می پردازیم:
آبسه لثه (پریودنتال)
این عفونت معمولاً در نتیجه عفونت در لثه ای که بین دندان ها قرار دارد رخ می دهد. آبسه لثه یک عفونت باکتریایی است که به لثه و بافتی که از ریشه دندان حمایت می کند آسیب می رساند. اغلب، زمانی که غذا در دهان باقی می ماند. اگر حفره دندان تخلیه نشود، لثه ها عفونی می شوند. اگر آسیب آبسه محدود به لثه باشد و دندان ها آسیب نبینند در اصطلاح پزشکی به آن آبسه لثه می گویند.
آبسه ریشه دندان (پری اپیکال)
این آبسه زمانی اتفاق می افتد که باکتری به دلیل پوسیدگی به مینای دندان نفوذ کرده و به ناحیه ریشه و پالپ دندان برسد.
خطرات آبسه دندان در کودکان
اگر ریشه عفونی در داخل دهان بیمار باقی بماند، ممکن است عوارض زیر رخ دهد:
کودک با غذای خود ترشحات ناشی از عفونت ریشه دندان را می بلعد.
عفونت ریشه دندان از طریق جریان خون وارد بدن کودک می شود.
خطر ابتلا به بیماری های مفاصل روماتیسمی و قلبی در آینده کودک افزایش می یابد.
تاثیر بر رویش دندان های دائمی
ایجاد یک سری ناهنجاریهای ساختاری در مینای دندانهای دائمی پس از رشد (این ناهنجاریهای ساختاری فقط به دلیل نزدیکی عفونت ریشه دندانهای شیری با جوانه دندانهای دائمی رخ میدهد).
نحوه درمان آبسه دندان در کودکان
آبسه لثه کودکان تنها با مراجعه به دندانپزشک قابل درمان است. دندانپزشک کودک معمولا برای رفع این مشکل روی لثه کودک جراحی می کند. برای این کار دندانپزشک لثه را شکافته و چرک جمع شده در آن ناحیه را تخلیه می کند. گاهی اوقات برای درمان آبسه دندان کودک، دندانپزشک مجبور است دندان را بکشد. در صورت کشیده شدن دندان یا تخلیه چرک آبسه از شکاف لثه در هر دو مورد قبل از عمل بی حسی موضعی بجز موارد خاص انجام می شود. نیازی به بیهوشی نیست. برای از بین بردن کامل عفونت در دهان، پزشک معمولا یک دوره کامل آنتی بیوتیک را تجویز می کند.
دندان های خود را دو بار در روز مسواک بزنید و قبل از رفتن به رختخواب و زمانی که از خواب بیدار می شوید به طور منظم از دهان شویه استفاده کنید. این کار باعث بهبود زخم و جلوگیری از تشکیل مجدد آبسه می شود. همچنین با توجه به سن کودک، دو طرح درمانی برای درمان آبسه دندانی در کودکان پیشنهاد می شود:
پالپوتومی (برداشتن عصب تاج دندان)
پاپکتومی (برداشتن عصب ریشه دندان)
دندانپزشکی اطفال در اصفهان در سایت دکتر علی بهزادی